Arhitectura

Lama și Rosa sunt pavilioane Pezo von Ellrichshausen din Chile

Lama și Rosa sunt pavilioane Pezo von Ellrichshausen din Chile

Studio de arhitectura Pezo von Ellrichshausen a montat o pereche de beton pavilioanepe nume Lama și Rosa, în mediul rural chilian.

Lama este format dintr-un turn de scară verticală, care oferă priveliști spre Munții Anzi, în timp ce Rosa este o cameră de sticlă așezată pe un deal, sub un acoperiș orizontal din beton.

Turnul de observație Lama la apus
Lama este un turn de observație din beton

Ambele sunt situate pe un teren rural de 130 de hectare deținut de Pezo von Ellrichshausen fondatorii Mauricio Pezo și Sofia von Ellrichshausen din Yungay, unde soțul și soția trăiesc și lucrează de peste un deceniu.

Rosa a fost primul dintre cele două pavilioane finalizate. Cocoțată pe o stâncă de deal, această structură de 40 de metri pătrați este definită în primul rând de geometriile sale orizontale.

Adăpostul de pe deal Rosa este un pavilion Pezo von Ellrichshausen în peisajul chilian
Rosa este un pavilion scufundat în vârful unui deal

Pavilionul are o amprentă pătrată, conținând o singură cameră, cu un nivel de podea așezat la 60 de centimetri sub nivelul terenului imediat înconjurător.

Nu există nicio structură în niciunul dintre colțurile clădirii. În schimb, placa de beton pentru acoperiș este susținută de patru coloane poziționate în mijlocul fiecărui perete.

Geamurile fără rame umple golul dintre peisaj și acoperiș, cu unele panouri capabile să alunece deschise, permițând vederi neobstrucționate și creând un sentiment de imponderabilitate.

Adăpostul de pe deal Rosa este un pavilion Pezo von Ellrichshausen în peisajul chilian
Acoperișul de beton al lui Rosa este susținut de coloane în lateral, mai degrabă decât la colțuri

„Plataforma este abia separată de teren”, au spus Pezo și Von Ellrichshausen.

„Nu doar static, ci și seismic, efortul de rotație al acestei structuri de beton este controlat de grinzi încrucișate și diagonale încorporate în placă”, au explicat ei.

Pavilion Rosa cu scara
O scară separată oferă acces la acoperiș

Un șemineu se află exact în centrul clădirii, la un unghi de 45 de grade față de pereții din jur. Coșul său de fum rectiliniu se extinde în sus prin acoperiș, unde creează efectul unui cadran solar.

O scară minimă din beton se află lângă clădire, aproape atingând, pentru a oferi acces la acoperiș.

Semineu din beton in interiorul pavilionului Rosa
Un șemineu se află în centrul pavilionului

„Interiorul poate fi înțeles ca o colibă ​​lipsită de interioritate, ca o singură cameră abia împărțită în patru cadrane echivalente”, au spus arhitecții.

„Experiența acestui loc este legată de natura sa dublă”, au adăugat ei. „În funcție de poziția sub sau deasupra pământului artificial, ar putea rezona cu lumea sculptată sau cu lumea aeriană, fie peșteră, fie nor.”

Al doilea dintre cele două pavilioane, Lama, este construit într-o locație retrasă, înconjurat de copaci nativi.

Forma verticală a structurii de 35 de metri pătrați este disecată de o placă de pardoseală pătrată care oferă clădirii un nivel la primul etaj.

Turnul de observație Lama la apus
O piscină cu apă de ploaie înconjoară primul etaj al lui Lama

O scară în spirală urcă prin centrul turnului pentru a ajunge la acest nivel superior, unde secțiunea în sus a plăcii se dezvăluie a fi un bazin cu apă de ploaie puțin adâncă.

„Transformă placa atât într-o oglindă care reflectă partea superioară a turnului, cerul și copacii din jur, cât și într-o sticlă fictivă, o transparență, care sugerează prezența turnului inferior”, au spus arhitecții.

Turnul de observație Lama primul etaj cu scară
Există uși pe toate cele patru laturi, oferind vederi în toate direcțiile

Există uși pe toate cele patru laturi ale clădirii atât la parter, cât și la primul etaj, oferind vederi în toate direcțiile. Dar există și un etaj suplimentar care nu este vizibil din exterior.

O scară urcă de la platforma de la primul etaj într-o cameră întunecată găurită doar de vizor, pe care arhitecții o descriu drept „un fel de camera obscura obscure”.

Scară în spirală în interiorul lui Lama
O scară în spirală se extinde în sus prin centrul clădirii

De aici, se poate accesa o terasa de pe acoperis cu un focar.

„La distanța potrivită, ar putea transforma întregul turn într-un coș de fum învechit”, au sugerat Pezo și Von Ellrichshausen.

Flori pictate pe beton
Pereții de beton sunt pictați cu ilustrații a 30 de specii de flori

Clădirea este împodobită cu flori pictate manual, înfățișând 30 de specii autohtone, care acoperă pereții interiori care înconjoară scara.

Deschiderile circulare găsesc ocazional pereții, permițând o cantitate mică de lumină naturală să intre.

Adăpostul de pe deal Rosa este un pavilion Pezo von Ellrichshausen în peisajul chilian
Pavilioanele sunt amplasate pe un teren de 130 de hectare deținut de arhitecți

Atât Lama, cât și Rosa au fost finalizate sub steagul Fundacion Artificial, o fundație înființată de arhitecți cu scopul pe termen lung de a transforma proprietatea în mare parte rurală într-o instituție culturală și rezervație naturală.

Cuplul a construit deja o altă clădire aici; Luna este un compus experimental în care arta poate fi expusă în mijlocul naturii.

Alte proiecte auto-comandate ale duo-ului includ Poli, o casă foarte geometrică folosită pentru rezidențe de artiști și Ciencasa și studioul propriei arhitecți.

Fotografia este de Pezo von Ellrichshausen.


Credite de proiect

Client: Fundația Artificial
Autor: Pezo von Ellrichshausen (Mauricio Pezo și Sofia von Ellrichshausen)
Colaboratori Lama: Emilie Kjaer, Maria Arnold, Francesco Caminati, Beatrice Pedrotti, Theo Cozzi, Olga Arzul
Colaboratori Rosa: Beatrice Pedrotti, Lukas Vadja, Theo Cozzi, Olga Arzur
Structura: Sergio Contreras
Constructie: Constructora Natural

Vrei sa construiesti?

Echipa noastra de ingineri si arhitecti se focalizeaza pe proiecte industriale si ansambluri rezidentiale, mall-uri ,etc. Daca NU vrei o simplă casă, te invit sa folosesti pagina noastră de CONTACT si pe pagina noastra de SERVICII . Nu uita ca mai jos vei gasi alte mii de articole despre ce cauti, asa ca aruncă o privire mai jos!

Sursa- Credit dezeen – . https://www.dezeen.com/2023/12/04/pezo-von-ellrichshausen-pavilions-lama-rosa/

Leave the first comment

Cuprins articol

Citeste si asta:

about me

Colegi ingineri si arhitecti din biroul utopian de arhitectura

Echipa Biroului nostru de Arhitectura UTOPIAN este specializată pe lucrări de industriale , proiecte de blocuri, hale metalice, etc…
Dar vom avea aici si un magazin de unde puteti să vă cumpărați proiecte de case cu toate specialitățile ( Arhitectură, Rezistantă, Drumuri, Instalații, Avize).
Dacă vă interesează ,nu ezitati sa completati formularul de pe pagina noastra de contact!

ing. Neagu Catalin

Cauta pe site

Ne găsesti pe internet!

Vrei noutati si reduceri ?

Aboneaza-te la newsletterul nostru ca sa fii informat cand oferim reduceri de pret!

Articole de citit

Category

tags

FiI primul ce află!

Oferim reduceri si noutăți pe site, așa că abonează-te ca să fii primul ce află de ele!

Nu mersi